Kapitał własny spółki z o.o.

Kapitał własny w spółce z o.o. to składnik majątku spółki. Składa się on z wkładów pieniężnych jak i w bezgotówkowych, czyli aportu.

Skład kapitałów własnych:
– kapitał podstawowy,
– należne wpłaty na kapitał podstawowy,
– udziały własne,
– kapitał zapasowy,
– kapitał z aktualizacji wyceny,
– pozostałe kapitały rezerwowe,
– zysk lub strata z lat ubiegłych
zysk lub strata netto.

Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością jest najczęściej wybieraną formą prawną pośród osób chcących otworzyć własny biznes.

Zawieszenie działalności spółki z o.o.

Przedsiębiorcy prowadzący działalność gospodarczą w formie spółki z ograniczoną odpowiedzialnością mają możliwość zawiesić ją na okres nie krótszy niż 1 miesiąc oraz nie dłuższy niż 24 miesiące.

W tym czasie nie są zobowiązani do płacenia składek do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, oraz składaniu deklaracji i wpłacaniu zaliczek na podatek. Możliwość zawieszenia działalności spółki z o.o. zawarta jest w przepisach ustawy o swobodzie działalności gospodarczej.

Podczas trwania zawieszenia działalności przedsiębiorcy posiadają pewne prawa i obowiązki, które muszą wypełniać:

• prawo do wykonywania czynności, które są niezbędne do zachowania lub zabezpieczenia źródła przychodów,
  • obowiązek uczestnictwa w postępowaniach administracyjnych, podatkowych i sądowych,
  • prawo do przyjmowania należności,
  • obowiązek regulowania zobowiązań,
  • prawo do zbywania środków trwałych,
  • obowiązek wykonywania innych czynności zawartych w przepisach prawa.

Jak wybrać e-biuro?

Załóż firmę bezpiecznie! Najważniejsze informacje!

Coraz więcej osób decyduje się na współpracę z wirtualnym biurem. Pozwala to bezpiecznie prowadzić firmę oraz podnieść profesjonalizm świadczonych usług.

Co jest ważne przy wyborze e-biura?

Obsługa e-biura
Wykwalifikowana kadra pracownicza z pewnością świadczyć będzie profesjonalne usługi. Do ich zadań należy obsługa korespondencji odbieranie telefonów oraz większość spraw związanych z przedsiębiorstwem. Warto zdecydować się na współpracę z osobami, które posiadają doświadczenie w prowadzeniu wirtualnego biura.

Prestiżowa lokalizacja
Adres biura decyduje o tym czy Klient podejmie decyzję o nawiązaniu współpracy.

Oferowane usługi / pakiet usług
Warto wybrać takie biuro, które posiada usługi podnoszące prestiż oraz bezpieczeństwo przedsiębiorstwa.

Reprezentacja z jednoosobowej spółce z o.o. w organizacji

Coraz więcej osób decyduje się na założenie firmy w postaci jednoosobowej spółki z o.o.
Kto reprezentuje jednoosobową spółkę w organizacji?

Spółkę w organizacji reprezentuje zarząd albo pełnomocnik powołany uchwałą zgromadzenia wspólników. Ważne jest, że tylko te osoby mogą składać oświadczenia woli w imieniu spółki.
W spółce jednoosobowej jedyny wspólnik nie ma możliwości tego typu reprezentacji – nie może reprezentować ani jako członek zarządu ani jako pełnomocnik.

Co może zrobić wspólnik spółki jednoosobowej?
1. może powołać w spółce zarząd i rzecz jasna do zarządu musi powołać osoby (osobę) trzecie;
2. może też udzielić pełnomocnictwa do reprezentowania spółki w organizacji innej osobie, działając w charakterze zgromadzenia wspólników tej spółki;

Wystąpienie wspólnika w spółce komandytowej

Spółka komandytowa to spółka osobowa, która zostaje założona w celu prowadzenia przedsiębiorstwa pod własną firmą. Komandytariusz odpowiada w sposób ograniczony, a komplementariusz w sposób nieograniczony.

Jak wygląda w praktyce wystąpienie wspólnika ze spółki?

Spółka komandytowa działa według przepisów Kodeksu Spółek Handlowych. Jednak nie mówi on co zrobić, gdy wspólnik rezygnuje z prowadzenia spraw spółki. Zawarta jest w nim informacja, ze do wszystkich nieregulowanych spraw stosuje się przepisy o spółce jawnej i właśnie taka sytuacja występuje w tym przypadku.
Art.61. § 1. informuje, że jeżeli spółka została zawarta na czas nieoznaczony, to wspólnik może wypowiedzieć umowę na sześć miesięcy przed końcem roku obrotowego, chyba że kwestia ta została inaczej uregulowana w umowie spółki.

Wypowiedzenie umowy spółki powinno zostać złożone pozostałym wspólnikom albo wspólnikowi uprawnionemu do reprezentowania spółki w formie pisemnego oświadczenia.
Reszta wspólników ma możliwość dalszego prowadzenia spraw spółki. Jeżeli wspólnicy zdecydują się na kontynuacje to mają obowiązek przekazać odchodzącemu wspólnikowi jego udział kapitałowy, który ustalany jest na podstawie osobnego bilansu.

Wady i zalety spółek komandytowych!

Załóż spółkę zdalnie

Coraz popularniejszą formą założenia spółki jest rejestracja za pomocą systemu S24. Pozwala to znacznie zmniejszyć koszty oraz skrócić czas rejestracji firmy.

System wykorzystuje wzorce dokumentów oraz umów, które po wypełnieniu zostają przesłane do właściwych urzędów.

System ten pozwala na:
– podpisanie umowy;
– dokonanie płatności elektronicznej
– wysłanie do Sądu Rejestrowego dokumentów dotyczących rejestracji spółki;

Minusem tego systemu jest fakt, że każdy, kto chce zarejestrować spółkę za pośrednictwem Internetu zobowiązany jest do założenia konta na platformie.
System dostępny jest zarówno dla polskich przedsiębiorców jak i zagranicznych.

Obowiązki wspólników spółki z o.o.

Osoby, które decydują się na prowadzenie firmy w postaci spółki z ograniczoną odpowiedzialnością muszą przygotować się na konieczność wypełniania obowiązków z tego wynikających.

Wspólnicy spółki odpowiadają za zobowiązania spółki w sposób ograniczony.

Do obowiązków wspólników spółki z o.o. należą:
– obowiązek wniesienia wkładu
– obowiązek wyrównania brakującej wartości aportu
– obowiązek dokonywania dopłat w stosunku do udziału
– obowiązek dostarczania spółce powtarzających się świadczeń niepieniężnych
– obowiązek płacenia składek ZUS, w przypadku gdy udziałowiec jest pracownikiem/ zleceniobiorcą spółki lub gdy jest jedynym wspólnikiem w spółce. W drugim przypadku spółka z o.o. określana jest jako spółka jednoosobowa, czyli przez ZUS udziałowiec takiej spółki traktowany jest jak przedsiębiorca. Oznacza to, że musi co miesiąc odprowadzać składki na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne od podstawy wymiaru podawanej co roku przez ZUS.
Żeby uniknąć płacenia składek ZUS wielu wspólników przekazuje jeden udział w spółce innej osobie, najczęściej komuś z rodziny. W ten sposób spółka przestaje być jednoosobowa.

Prawa wspólników w spółce z o.o.

Spółka z o.o. może zostać założona przez jedną lub więcej osób zwanych wspólnikami. Odpowiadają oni za zobowiązania spółki w sposób ograniczony. Ta forma prawna jest najczęściej wybieraną przez przedsiębiorców.

Liczba wspólników posiadających udziały w spółce może być dowolna.

Prawa wspólników
– prawo do uczestnictwa w Zgromadzeniu wspólników
– prawo głosu
– prawo do udziału w zyskach
– prawo do nadzoru nad działalnością spółki
– prawo do żądania wyłączenia wspólnika ze spółki, przysługujące grupie wspólników posiadających udziały przekraczające połowę wysokości kapitału zakładowego
– prawo do zbywania udziałów
– prawo do kontroli, tj. wglądu do ksiąg i dokumentów spółki, z tym zastrzeżeniem, że w przypadku ustanowienia w spółce Rady Nadzorczej albo Komisji Rewizyjnej prawo do indywidualnej kontroli przez wspólnika może być wyłączone lub ograniczone.

Uchwała Wspólników – kto, gdzie i kiedy?

Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością jest najczęściej wybieraną formą prawną. To na jej podstawie zakładane jest najwięcej przedsiębiorstw.

Najważniejszym organem w spółce z o.o. jest Zgromadzenie Wspólników, które odpowiada za podejmowanie istotnych decyzji dotyczących firmy. Podjęte decyzje zapadają w formie uchwały.

Uchwała wspólników zapada większością głosów. W przypadku kiedy zamierza się zmienić przedmiot działalności decyzja musi zapaść większością 3/4 głosów.
Uchwała zostaje podjęta w trakcie głosowania. Przeważnie jest ono jawne, jednak wspólnik może zażądać tajnego głosowania – np. w przypadku wyboru składu zarządu.