Wniosek rejestracyjny spółki z o.o.

PROWADŹ FIRMĘ BEZPIECZNIE – WRÓĆ NA STRONĘ GŁÓWNĄ

****

Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z każdym dniem zyskuje na popularności.

Pierwszym krokiem do jej rejestracji jest sporządzenie odpowiedniego wniosku, do którego dołączone będą dokumenty:
KRS-W3 → wniosek o rejestrację podmiotu w rejestrze przedsiębiorców,
– KRS-WE → załącznik do wniosku o rejestrację podmiotu dotyczący wspólników danej spółki,
– KRS-WK → załącznik do wniosku o rejestrację podmiotu dotyczący organów zakładanej spółki, bądź wspólników uprawnionych do jej reprezentacji,
– KRS-WL → załącznik do wniosku o rejestrację podmiotu dotyczący prokurentów,
– KRS-WM → załącznik do wniosku o rejestrację podmiotu dotyczący podmiotu działalności.

Spółka może zostać założona przez jedną lub więcej osób.

Wniosek rejestracyjny powinien również zawierać informację dotyczące:
– nazwy spółki;
– czas trwania spółki;
– sposób reprezentacji;
– informacje na temat członków funkcjonujących w niej organów;
– dane informujące o podziale udziałów;
– przedmiot działalności;
– wysokość kapitału zakładowego
– siedzibę oraz adres spółki;

ZUS a wspólnicy spółki z o.o.

Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością daje możliwość skorzystania ze zwolnienia z obowiązku odprowadzania składek na rzecz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych przez wspólników wieloosobowej spółki.

W przypadku, gdy zakładania jest jednoosobowa spółka z o.o. to jej założyciel ma obowiązek opłacania ZUS. Dlaczego? Przedsiębiorca traktowany jest jako osoba fizyczna wykonująca pozarolniczą działalność. Wspólnik jednoosobowej spółki nie ma prawa korzystać z „małego ZUS-u”. Koszty związane ze składkami ZUS mogą być dla początkowego przedsiębiorcy uciążliwe.

Jak ominąć obowiązek płacenia ZUS?
Istnieje rozwiązanie zgodne z przepisami prawa. Wspólnik, aby zlikwidować obowiązek opłacania ZUS musi przekazać minimum jeden udział innej osobie – np. komuś z rodziny. Skutkuje to tym, że obydwoje są właścicielami spółki, a jeden nie ma wpływu na jej funkcjonowanie.

CEIDG a ZUS – zakładanie spółki

Osoby rejestrujące firmy w CEIDG muszą liczyć się z tym, że ich dane zostały przekazane do ZUS. Skutkuje to ułatwieniem dla przedsiębiorcy, który zostaje zwolniony z obowiązku wypełniania oraz składania formularzy ZFA oraz ZBA.

W Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych założyciel spółki występuje w podwójnej roli:
– płatnik składek
– ubezpieczony

Termin zgłoszenia: 7 dni od chwili powstania obowiązku ubezpieczeniowego (zarejestrowania działalności, zatrudnienia pracownika albo współpracownika).

Formularze do złożenia w ZUS:
– ZUS ZUA – w przypadku zgłoszenia ubezpieczonego ( siebie lub pracownika)
– ZUZ ZZA – Jeżeli z tytułu prowadzonej działalności założyciel podlega tylko ubezpieczeniu zdrowotnemu

Często zdarza się, że przez uregulowany prawnie czas nowi przedsiębiorcy mogą korzystać z preferencyjnych składek. Z wyłączeniem wspólników jednoosobowej spółki z o.o. oraz wspólnicy spółki jawnej, komandytowej lub partnerskiej.

Odpowiedzialność w przypadku braku środków finansowych spółki z o.o.

Warto podkreślić, że w spółce z ograniczoną odpowiedzialnością wspólnicy są odrębnym podmiotem prawa i to spółka, jako podmiot odpowiada za zobowiązania wobec dłużnika.
Wierzyciel nie ma prawa oczekiwać od wspólników zapłaty swojej wierzytelności przysługującej mu wobec spółki.
Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością jest najchętniej wybieraną formą prawną wśród wszystkich spółek. Wspólnicy nie odpowiadają za zobowiązania spółki, ale czerpią korzyści z wypracowanych przez nią zysków – możliwość wypłaty dywidendy.
Wybór tej formy prawnej jest szansą na zysk przy jednoczesnym ograniczeniu skutków niepowodzenia do minimum.

Kto jeszcze może zostać pociągnięty do odpowiedzialności oprócz spółki?
W spółce z ograniczoną odpowiedzialnością funkcjonują organy nią zarządzające. Odpowiadającym organem jest zarząd spółki, który zostaje pociągnięty do odpowiedzialności w przypadku bezskuteczności egzekucji prowadzonej wobec spółki.

Spółka z o.o. w organizacji

Spółka z ograniczona odpowiedzialnością w organizacji powstaje w momencie podpisania przez wspólników umowy i trwa aż do momentu uzyskania dla spółki wpisu do KRS. Krótko przedstawiamy najważniejsze informacje o tym podmiocie prawnym.

Proces przekształcenia przedsiębiorcy w spółkę

Osoba fizyczna wykonująca we własnym imieniu działalność gospodarczą może zostać przekształcona w jednoosobową spółkę kapitałową – spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością lub spółkę akcyjną.
W momencie, gdy spółka zostanie przekształcona, na spółkę przechodzą prawa oraz obowiązki przedsiębiorcy przekształcanego oraz jego prawa i obowiązki administracyjnoprawne.
Warto wspomnieć o tym, że przekształcany przedsiębiorca uzyskuje status wspólnika przekształcanej spółki.

Kto ponosi odpowiedzialność?
Za zobowiązania przedsiębiorcy przekształcanego związane z prowadzoną działalnością gospodarczą powstałe przed dniem przekształcenia przedsiębiorca przekształcany odpowiada solidarnie ze spółką przekształconą, przez okres trzech lat, licząc od dnia przekształcenia.

Właściciel przekształconej spółki ma obowiązek dokonania wpisu do KRS.

Zgłoszenie w KRS zawieszenia jednoosobowej spółki z o.o.

Zdarza się, że właściciel jednoosobowej spółki z ograniczoną odpowiedzialnością decyduje się na jej zawieszenie. Zobowiązuje go to do złożenia odpowiedniego wniosku w Krajowym Rejestrze Sądowym. Formularz powinien zawierać odpowiednią datę zawieszenia działalności podmiotu.

Do właściwego formularza, który zostaje złożony w KRS właściciel powinien również dołączyć dokumenty:
– uchwałę o zawieszeniu działalności gospodarczej;
– oświadczenie o niezatrudnianiu pracowników;

Informacje zostaną elektronicznie przesłane do Centralnego Rejestru Podmiotów – Krajowej Ewidencji Podatników oraz krajowego rejestru urzędowego podmiotów gospodarki narodowej – REGON. Następnie dane o zawieszeniu spółki zostaną przekazane do ZUS.

Osoba składająca wniosek w KRS nie ma obowiązku dokonywania opłat.

Prokurent w spółce z o.o.

Kim jest prokurent? To pełnomocnik handlowy przedsiębiorcy, którym może zostać każda osoba fizyczna pod warunkiem, że posiada pełną zdolność do czynności prawnych.

UWAGA!
Prokurentem nie może zostać członek rady nadzorczej lub komisji rewizyjnej spółki z o.o.

Prokura zostaje udzielona na piśmie, jest to obowiązek konieczny, aby miała ona moc prawną. W spółce z o.o. będzie to jednomyślnie podjęta uchwała członków zarządu ustanawiająca prokurenta.

Osoba ustanowiona prokurentem powinna zostać zgłoszona do Krajowego Rejestru Sądowego. Prokura obowiązuje z chwilą jej udzielenia na piśmie pod rygorem nieważności.

Jakie prawa ma prokurent spółki?
dokonywanie czynności związanych z prowadzeniem przedsiębiorstwa;

Warto pamiętać o tym, że prokurent nie może bez odrębnego i w odpowiedniej formie wydanego pełnomocnictwa, nie może zbyć i obciążać przedsiębiorstwa i nieruchomości będących we władaniu spółki z o.o..

Ewidencja przedsiębiorców od marca 2018 r.

Planowane jest wprowadzenie nowego projektu ustawy o Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej – CEIDG oraz Punkcie Informacji dla Przedsiębiorcy. Celem wprowadzania nowych zmian jest usprawnienie funkcjonowania instytucji dostarczających informacji o podmiotach oraz umożliwiających wejście przyszłym przedsiębiorcom na rynek.
Jeżeli nowelizacja ustawy wejdzie w życie to przedsiębiorcy będą mieli możliwość umieszczenia informacji w CEIDG o udzielonych pełnomocnictwach oraz prokurentach.

W kwestii zawieszania działalności gospodarczej również pojawią się zmiany:
przedsiębiorca będący osobą fizyczną będzie mógł zawiesić prowadzenie działalności gospodarczej na dowolny okres lub bezterminowo;
w przypadku spółki cywilnej zawieszenie będzie skuteczne, gdy działalność zawieszą wszyscy wspólnicy.

Nowe przepisy zwalniają również przedsiębiorców z opłat dotyczących złożenia wniosku w CEIDG.

Przedsiębiorca zostanie wykreślony z CEIDG w przypadku:
– trwałego zaprzestania prowadzenia działalności gospodarczej,
– utraty przez przedsiębiorcę uprawnień do wykonywania działalności gospodarczej,
– gdy wpisu dokonano z naruszeniem prawa.

Kup spółkę i pozyskaj dotację

Wady i zalety spółki z o.o.

Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością stanowi najbardziej popularną formę prowadzenia działalności gospodarczej w Polsce. Nie bez powodu tak wiele osób wybiera spółkę z o.o.. Przed jej rejestracją warto jednak zapoznać się nie tylko z zaletami, ale także z jej negatywnymi aspektami.