Reprezentacja spółki z o.o.

Temat reprezentacji należy zacząć od wyjaśnienia danego pojęcia, gdyż może być ono różnie interpretowane.
Reprezentacja spółki oznacza podejmowanie w jej imieniu wszelkich działań w sferze zewnętrznej.
Reprezentacja spółek z o.o. prowadzona jest przez zarząd danej spółki. W tej kwestii poza pewnymi wyjątkami ma on pełne kompetencje, a więc jest uprawniony do składania oświadczeń woli w imieniu spółki, a także do wykonywania czynności sądowych, pozasądowych, organizatorskich oraz zawiadomień.

Sposób reprezentacji spółki zazwyczaj określa jej umowa, w której może zostać wprowadzona reprezentacja samodzielna bądź łączna.
Dopuszcza się także zastrzeżenie w umowie spółki, iż samodzielna reprezentacja spółki prowadzona jest do określonego limitu wartości danego świadczenia powyżej którego stosuje się już reprezentację łączną.
Warto zaznaczyć, że określenie takiego limitu w niektórych przypadkach może spotkać się z odmową wpisu do rejestru przez sądy rejestrowe.

Trochę o fundacji…

Fundacja zakładana jest w celu społecznie lub gospodarczo użytecznym. Bardzo ważne jest także, że jej cel jest niezarobkowy.

Aby założyć fundację należy:
1. Ustalić wysokość funduszu założycielskiego i ustanowić akt fundacyjny.
2. Opracować statut, czyli dokument określający organizację, a także sposób działania fundacji.
3. Zarejestrować fundację w Krajowym Rejestrze Sądowym.

Osoba tworząca fundację nazywana jest fundatorem. Może nim zostać zarówno polski obywatel, jak i obcokrajowiec. Co więcej fundatorem może być też osoba prawna lub kilka osób fizycznych.

Akt fundacyjny to oświadczenie woli fundatora, zmierzające do ustanowienia fundacji, określa cel fundacji, a także majątek do jego realizacji.
Wymaga się aby przyjmował on formę aktu notarialnego, co z kolei zmusza fundatora do skorzystania z usług notariusza.

Wniosek o rejestrację fundacji do KRS musi składać się z urzędowych formularzy oraz dokumentów i załączników.

Złożenie wniosku do KRS jest płatne. Opłatę należy uiścić do kasy sądu, w którym dany wniosek składamy.

Rozwód, a udziały w spółce

Rozwód w większości przypadków kończy się podziałem majątku. Wiele osób zastanawia się jak wpływa on chociażby na udziały w spółce.

Kwestia ta jest stosunkowo prosta, jednakże należy zwrócić uwagę na kilka okoliczności:

1. Kiedy zostały nabyte udziały?
Jeżeli udziały zostały nabyte przed zawarciem małżeństwa, wówczas udziały są wyłączną własnością nabywcy. W przypadku gdy zostały one zakupione w czasie trwania związku małżeńskiego, będą one stanowiły współwłasność.

2. Czy została zawarta rozdzielność majątkowa między małżonkami?
Intercyza jednoznacznie określa właściciela akcji, ponieważ współmałżonek świadomie zrezygnował z udziału z majątku drugiej połowy.

3. Z jakiego majątku zostały nabyte udziały?
Jeżeli udziały zostały zakupione z majątku osobistego np. darowizny od rodziców wtedy stanowią one pełną własność nabywcy, jeżeli majątek był wspólny wówczas udziały również muszą zostać podzielone.

Niestety rozwód w większości przypadków oznacza wiele nieprzyjemności związanych z podziałem wszystkiego, co przez cały związek gromadzili współmałżonkowie…

Spółka cicha, spółka lwia?

Zapewne każdy z nas miał kontakt z pojęciem spółki. Do najbardziej znanych należą spółka cywilna, jawna, partnerska, komandytowa, komandytowo-akcyjna, z ograniczoną odpowiedzialnością oraz akcyjna. Tymczasem do czynienia możemy mieć także z o wiele mniej popularnymi podmiotami np. spółką cicha bądź lwią.

Działalność spółki cichej możliwa jest na podstawie zasady o swobodzie umów zawartej w kodeksie cywilnym. Jej działanie oparte jest na współpracy przedsiębiorcy, który prowadzi interesy firmy, jednakże nie wnosi do niej kapitału. Cały wkład wnoszony jest przez wspólnika cichego, w zamian za co bierze on pełen udział w zyskach.

W przeciwieństwie do spółki cichej, funkcjonowanie spółki lwiej na terenie Polski jest nielegalne. Umowa tej spółki zakłada bowiem wyłączenie udziału jednego wspólnika w zyskach, a drugiego w stratach. Polski kodeks spółek handlowych nie zezwala jednak na wyłączenie wspólnika od profitu.
Ta forma prowadzenia działalności gospodarczej jest zgodna z przepisami obowiązującymi chociażby na terenie Austrii.

Kapitał własny spółki z o.o.

Kapitał własny w spółce z o.o. to składnik majątku spółki. Składa się on z wkładów pieniężnych jak i w bezgotówkowych, czyli aportu.

Skład kapitałów własnych:
– kapitał podstawowy,
– należne wpłaty na kapitał podstawowy,
– udziały własne,
– kapitał zapasowy,
– kapitał z aktualizacji wyceny,
– pozostałe kapitały rezerwowe,
– zysk lub strata z lat ubiegłych
zysk lub strata netto.

Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością jest najczęściej wybieraną formą prawną pośród osób chcących otworzyć własny biznes.

Zawieszenie działalności spółki z o.o.

Przedsiębiorcy prowadzący działalność gospodarczą w formie spółki z ograniczoną odpowiedzialnością mają możliwość zawiesić ją na okres nie krótszy niż 1 miesiąc oraz nie dłuższy niż 24 miesiące.

W tym czasie nie są zobowiązani do płacenia składek do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, oraz składaniu deklaracji i wpłacaniu zaliczek na podatek. Możliwość zawieszenia działalności spółki z o.o. zawarta jest w przepisach ustawy o swobodzie działalności gospodarczej.

Podczas trwania zawieszenia działalności przedsiębiorcy posiadają pewne prawa i obowiązki, które muszą wypełniać:

• prawo do wykonywania czynności, które są niezbędne do zachowania lub zabezpieczenia źródła przychodów,
  • obowiązek uczestnictwa w postępowaniach administracyjnych, podatkowych i sądowych,
  • prawo do przyjmowania należności,
  • obowiązek regulowania zobowiązań,
  • prawo do zbywania środków trwałych,
  • obowiązek wykonywania innych czynności zawartych w przepisach prawa.

Jak wybrać e-biuro?

Załóż firmę bezpiecznie! Najważniejsze informacje!

Coraz więcej osób decyduje się na współpracę z wirtualnym biurem. Pozwala to bezpiecznie prowadzić firmę oraz podnieść profesjonalizm świadczonych usług.

Co jest ważne przy wyborze e-biura?

Obsługa e-biura
Wykwalifikowana kadra pracownicza z pewnością świadczyć będzie profesjonalne usługi. Do ich zadań należy obsługa korespondencji odbieranie telefonów oraz większość spraw związanych z przedsiębiorstwem. Warto zdecydować się na współpracę z osobami, które posiadają doświadczenie w prowadzeniu wirtualnego biura.

Prestiżowa lokalizacja
Adres biura decyduje o tym czy Klient podejmie decyzję o nawiązaniu współpracy.

Oferowane usługi / pakiet usług
Warto wybrać takie biuro, które posiada usługi podnoszące prestiż oraz bezpieczeństwo przedsiębiorstwa.

Reprezentacja z jednoosobowej spółce z o.o. w organizacji

Coraz więcej osób decyduje się na założenie firmy w postaci jednoosobowej spółki z o.o.
Kto reprezentuje jednoosobową spółkę w organizacji?

Spółkę w organizacji reprezentuje zarząd albo pełnomocnik powołany uchwałą zgromadzenia wspólników. Ważne jest, że tylko te osoby mogą składać oświadczenia woli w imieniu spółki.
W spółce jednoosobowej jedyny wspólnik nie ma możliwości tego typu reprezentacji – nie może reprezentować ani jako członek zarządu ani jako pełnomocnik.

Co może zrobić wspólnik spółki jednoosobowej?
1. może powołać w spółce zarząd i rzecz jasna do zarządu musi powołać osoby (osobę) trzecie;
2. może też udzielić pełnomocnictwa do reprezentowania spółki w organizacji innej osobie, działając w charakterze zgromadzenia wspólników tej spółki;