Spółka z o.o.

Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością to forma prawna przedsiębiorstwa utworzonego przez jedną lub więcej osób, które odpowiadają za zobowiązania spółki w ograniczonym zakresie. Do powstania spółki potrzebne jest sporządzenie i zawarcie umowy spółki, wniesienie przez wspólników wkładów pokrywających kapitał zakładowy, dokonanie wyboru organów oraz dokonanie wpisu do KRS.

Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością jest jedną z najpopularniejszych form prowadzenia działalności gospodarczej w Polsce. Najczęściej na założenie działalności w tej formie decydują się osoby, które planują prowadzenie dużego przedsiębiorstwa. Spółka z o.o. może zostać założona w sposób tradycyjny w urzędzie, przy udziale notariusza lub w sposób uproszczony przez Internet.

Umowa spółki z o.o. powinna zawierać:
– firmę (nazwę) i siedzibę spółki (nazwa powinna zawierać dodatek „spółka z ograniczoną – odpowiedzialnością” lub odpowiedni skrót),
– przedmiot działalności spółki,
– wysokość kapitału zakładowego,
– liczbę i wartość nominalną udziałów objętych przez każdego ze wspólników.

Organy w spółce z ograniczoną odpowiedzialnością:
– zgromadzenie wspólników,
– rada nadzorcza lub komisja rewizyjna
– zarząd.

Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością cieszy się popularnością z uwagi na posiadanie licznych zalet. Wspólnicy posiadają ograniczoną odpowiedzialność za zobowiązania spółki, dzięki czemu ich osobisty majątek jest chroniony.

Skutki podatkowe przekształcenia spółki!

spolka-z-o-o