Rejestracja spółki z o.o. online – krok po kroku

Spółka z o.o. jako jedna z niewielu spółek może zostać założona za pośrednictwem Internetu. Wymogi co do założenia spółki z o.o. online są bardzo podobne, jak przy zakładaniu spółki tradycyjnie. Jednak przebieg tego procesu jest inny. Oto jak krok po kroku założyć spółkę z o.o. przez Internet:

– Rejestracja użytkowników w systemie eMS,
– Przygotowanie niezbędnych danych do rejestracji spółki z o.o. (nazwa, dane adresowe, właściwy sąd rejestrowy, lista wspólników),
– Wprowadzenie danych do formularzy wniosków oraz zdefiniowanie przedmiotu działalności powstającej spółki,
– Wygenerowanie dokumentów i wniosku,
– Podpisanie dokumentów kwalifikowanym podpisem elektronicznym lub za pomocą profilu zaufanego.
– Opłacenie wniosku za pomocą systemu eCard (wpis do KRS oraz ogłoszenie w MSiG),
– Przesłanie wniosków do właściwego sądu rejestrowego.

Rejestracja spółki z o.o. przez Internet odbywa się na specjalnej stronie przygotowanej przez Ministerstwo Sprawiedliwości. Jest ona możliwa od początku 2012 roku. Spółka zostaje zarejestrowana w ciągu maksymalnie 24 godziny od chwili przesłania wniosku do sądu rejonowego. Założenie spółki z ograniczoną odpowiedzialnością online pozwala nie tylko zaoszczędzić czas, ale także pieniądze, gdyż podczas rejestracji działalności obecność notariusza nie jest konieczna.

Ważne! Rejestrując spółkę z o.o. przez Internet wkłady na pokrycie kapitału zakładowego mogą mieć tylko formę pieniężną!

spolka-z-o-o-online