Ile kosztuje likwidacja spółki z o.o.?

Zakończenie działalności gospodarczej w postaci spółki z ograniczoną odpowiedzialnością wiąże się niestety z poniesieniem pewnych (niemałych zresztą) kosztów. Jak zwykle wymaga się od nas zapłacenia m. in. za taksę notarialną, wypisy i zmiany w KRS, ogłoszenia w MSiG i tak dalej… Poniżej przedstawiam dokładny kosztorys.

• MSiG – 600 zł – ogłoszenie o otwarciu likwidacji spółki z o.o., 100 zł – ogłoszenie o likwidacji spółki z o.o., 500 zł – zamieszczenie wezwania wierzycieli do zgłoszenia wierzytelności,
  • KRS – 300 zł – wykreślenie spółki z o.o. z KRS, 200-250 zł – wpis zmian w postaci wprowadzenia likwidatorów a wykreślenia członków zarządu (200 zł w przypadku rejestracji elektronicznej, a 250 zł, gdy firmę rejestrowaliśmy tradycyjnie),
  • taksa notarialna za sporządzenie uchwały zgromadzenia wspólników – 750 zł,
  • wypisy z protokołu zgromadzenia wspólników w związku z likwidacją spółki – 100 -150 zł (płacimy 6 zł za każdą kolejną rozpoczętą stronę).

Widzimy więc, że likwidacja spółki z o.o. wymaga sporych opłat. Mimo to, jeśli firma ledwo ciągnie i nie przynosi zysków, nie warto na siłę dalej jej prowadzić.