Gdzie można zarejestrować spółki?

Spółki – najatrakcyjniejsza forma prawna, zarówno dla grupy osób, jak i dla samodzielnego prowadzenia działalności gospodarczej. Ich rodzajów jest dużo, co stanowi bardzo dobrą sytuację, ponieważ umożliwia dobór jak najbardziej dopasowanej formy dla danego przedsiębiorcy.

Każdy rodzaj spółki podlega procesowi rejestracji. W zależności od kodeksu, regulującego działalność danego typu spółki, rejestracji dokonywać można w jednej w dwóch instytucji. Mowa tu o:

1. KRS, czyli Krajowym Rejestrze Przedsiębiorców, który jest prowadzony przez Ministerstwo Sprawiedliwości oraz wybrane Sądy Rejonowe. Działa już od 2001 roku, a zajmuje się prowadzeniem 3 ważnych rejestrów:
– przedsiębiorców (w nim rejestruje się spółki handlowe);
– stowarzyszeń, innych organizacji społecznych i zawodowych, fundacji oraz samodzielnych publicznych zakładów opieki zdrowotnej;
– dłużników niewypłacalnych.

2. CEiDG, czyli Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej. To spis przedsiębiorców będących osobami fizycznymi. Prowadzony jest od 2011 roku, pod nadzorem Ministra do spraw gospodarki. Rejestracji przedsiębiorców (jednoosobowej działalności gospodarcza oraz spółek cywilnych) w nim dokonywać można w Urzędach Gminny oraz przez Internet.