Pozytywy i negatywy spółki partnerskiej

Przedsiębiorcy często decydują się na spółkę partnerską, ponieważ jest atrakcyjną formą prowadzenia firmy. Czy ten rodzaj spółki to dobre rozwiązanie? Czy zalety są większe niż jej wady?

Zalety spółki
Spółka partnerska umożliwia ograniczenie odpowiedzialności wspólników do jego własnych działań. Nie muszą więc oni obawiać się, że wspólnicy będą odpowiadać za błędy innych. Mogą oni połączyć pomysły, aby stworzyć coś, co przyciągnie uwagę Klientów. Nazwa spółki partnerskiej podlega ochronie. Ten rodzaj spółki ma możliwość skorzystania z prostszych, zryczałtowanych form opodatkowania.

Wady spółki
Minusem spółki partnerskiej jest to, że może zostać założona tylko przez osoby wykonujące wolny zawód. Umowa spółki musi zostać sporządzona w formie aktu notarialnego, co wiąże się z dodatkowymi kosztami. Koszty rosną wraz z wpisem do rejestru handlowego i jego ogłoszeniem. Spółka partnerska zobowiązuje do prowadzenia księgowości w formie pełnej, co często wiąże się z koniecznością zatrudnienia biura rachunkowego – dodatkowe opłaty.

spolka partnerska wady i zalety